نتایج نخستین مطالعه آینده نگر ، وسیع و طولانی مدت ایران درباره ارتباط مصرف ادویه با کاهش خطر مرگ توسط پژوهشگران پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران منتشر شد.

 

به گزارش پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، ادویه ها علاوه بر خواص طعم دهندگی و بهبود کیفیت غذاها، همواره  از جنبه تاثیرات بر حفظ سلامتی مورد توجه بوده و بسیار ارزشمند محسوب می شوند. دستورالعمل های رژیم غذایی که شامل محدود کردن مصرف قند ، چربی های اشباع و نمک هستند، ادویه جات را بهترین جایگزین برای حفظ طعم و سلامت غذاها می دانند. در ایران که خود صاحب عنوان «بزرگترین تولیدکننده  زعفران»  در جهان است ، سالانه ۲۲۰‌هزار تن ادویه مختلف  مصرف می‌شود و بیش از 22 میلیون خانوار ایرانی مصرف‌کننده این مواد ‌غذایی هستند.

 

اهمیت فوق العاده  ادویه جات در حفظ سلامتی سبب شده که تا کنون مقالات علمی فراوانی در ایران و جهان به بررسی این تاثیرات بر کاهش خطر بیماری ها و مرگهای ناشی از آنها بپردازند و دامنه این تحقیقات همچنان وسیع باشد. اما در یک بررسی بی سابقه، محققان کشورمان موفق به ارائه یافته هایی شدند که حاصل نخستین  مطالعه آینده نگر، وسیع و طولانی مدت ایران درباره تاثیر مصرف زردچوبه ، فلفل ، دارچین و زعفران در کاهش خطر مرگ و میر است.

نتایج  این مطالعه که تحت عنوان Turmeric, Pepper, Cinnamon, and Saffron Consumption and Mortality  به سرپرستی دکتر رضا ملک زاده، استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران، رییس پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد  این دانشگاه و مجری اصلی مطالعه کوهورت گلستان ، با همکاری تعدادی از محققان ایرانی و خارجی انجام شده را  مجله معتبر بین المللی  Journal of the American Heart Association  / JAHA منتشر کرده است.

 

 

دکتر مریم هاشمیان، پژوهشگر پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران و نویسنده اول این مقاله درباره ویژگی های مطالعه « بررسی ارتباط مصرف زردچویه، فلفل، دارچین و زعفران با مرگ» گفت: مطالعات قبلی تاثیر مصرف ادویه بر چربی خون، قند خون و فشار خون بالا را امیدوارکننده گزارش کرده اند؛ اما اکثر این مطالعات بر روی جمعیت خاصی مثل بیماران مبتلا به سندرم متابولیک ، کبد چرب یا چربی خون بالا انجام شده و قابل تعمیم به جمعیت عمومی و سالم نیستند. همچنین  مطالعات قبلی، میزان بالای ادویه یا ماده موثره آنها را به صورت کپسول تجویز کرده اند  و نتایج آنها نمی تواند بیانگر تاثیر مصرف ادویه در میزان مصرف خانگی باشد. از سویی دیگر ، پیگیری نمونه ها در مطالعات قبلی، کوتاه مدت بوده اند؛  اما مطالعه حاضر، اولین مطالعه آینده نگر وسیع (بیش از 44 هزار نفر) و طولانی مدت (11 ساله) درباره ارزیابی ارتباط مصرف زردچوبه ، فلفل ، دارچین و زعفران در مقادیر مصرف غذایی با مرگ و میر در جمعیت بالغ ایران است و نتایج آن قابل تعمیم به جمعیت عمومی و سالم جامعه است.

پژوهشگر موسسه ملی سرطان ایالات متحده آمریکا در ادامه به تشریح جزئیاتی از نتایج این بررسی پرداخت و با اشاره به این که جمعیت مورد مطالعه را گروه سنی 40 تا 75 سال تشکیل می دهند، افزود: در این مطالعه سن، جنس، قومیت (ترکمن و غیرترکمن)، محل سکونت (شهر یا روستا) ، وضعیت تاهل، اشتغال، وضعیت اقتصادی، رژیم غذایی و سبک زندگی سالم، میزان کالری مصرفی، شاخص توده بدنی، میزان فعالیت فیزیکی ، سابقه مصرف دخانیات و تریاک، سابقه بیماری های مزمن (فشارخون، دیابت، بیماری های قلبی و عروقی، سرطانها) شرکت کنندگان، مورد بررسی قرار گرفتند.

وی درباره میزان مصرف ادویه ها در جمعیت مورد بررسی در این مطالعه گفت: 65 درصد شرکت کنندگان زردچوبه، 70 درصد  فلفل ، 30 درصد دارچين و 22 درصد زعفران مصرف می کردند.

به گفته دکتر هاشمیان متوسط  مصرف روزانه  ادویه جات شرکت کنندگان در مطالعه نیز  100 میلی گرم زردچوبه، 56 میلی گرم فلفل ، 71 میلی گرم  دارچین و 3 میلی گرم  زعفران بوده است.

 

سرپرست و جمعی از همکاران نویسنده مطالعه Turmeric, Pepper, Cinnamon, and Saffron Consumption and Mortality

             

  دکتر رضا ملک زاده        دکتر مریم هاشمیان                  دکتر حسین پوستچی                     دکتر آرش اعتمادی    

                
دکتر فرین کمانگر               دکتر اکرم پورشمس               دکتر مسعود خوش نیا               دکتر عبدالصمد غراوی

 

بیشترین مصرف کنندگان ادویه

دکتر هاشمیان افزود: بیشترین مصرف کنندگان ادویه را زنان ، ساکنان مناطق شهری، غیر ترکمن ها، تحصیل کرده ها، متاهلان ، کسانی که از نظر جسمی به شدت فعال بودند ، افراد دارای وضعیت اقتصادی بهتر، جوان ترها، کسانی که شاخص توده بدنی بالاتری داشتند و نیز افراد دارای رژیم غذایی سالمتر، تشکیل می دادند؛ در مقابل، کسانی که سابقه فشار خون بالا ، مصرف سیگار یا تریاک و دیابت را داشتند، کمترین مصرف کننده ادویه بودند.

نتایج بررسی تاثیر مصرف ادویه بر کاهش مرگ  

پژوهشگر موسسه ملی سرطان ایالات متحده آمریکا ، تاکید کرد: نتایج این مطالعه طولانی مدت نشان داد که مصرف زرد چوبه و زعفران به طور قابل توجهی با کاهش خطر مرگ بر اثر «علل کلی» و مرگ بر اثر «بیماری های قلبی عروقی» و همچنین مصرف فلفل سیاه یا فلفل قرمز تند نیز به طور معناداری  با کاهش خطر مرگ بر اثر «علل کلی» در ارتباط بودند.

وی افزود: از بین سه ادویه مورد بررسی تاثیرگذار بر کاهش خطر مرگ ، بیشترین ارتباط مربوط به زعفران و سپس زردچوبه بود و فلفل در رتبه بعدی قرار داشت.

این محقق ، به دیگر یافته این مطالعه اشاره کرد که بر اساس آن، در شرکت کنندگانی که سابقه مصرف هر دو ادویه ی زردچوبه و فلفل را در طول روز داشتند، کاهش مرگ و میر بر اثر علل «کلی» و « بیماری های قلبی عروقی»  به طور قابل توجهی بیشتر بوده است اما در جمعیت مورد مطالعه، مصرف ادویه با مرگ و میر ناشی از سرطان ارتباطی نداشت.
 
پژوهشگر پژوهشکده بیماری های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره نتایج بررسی تاثیر دارچین به عنوان یکی از چهار ادویه مورد بررسی ، ضمن اشاره به این که بررسی این موضوع نیز به دلیل مصرف زیاد  دارچین در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است گفت: در مطالعه  ما، ارتباطی بین مصرف دارچین و کاهش خطر مرگ و میر یافت نشد.

دکتر هاشمیان درحالی به این یافته مطالعه که اولین ارزیابی طولانی مدت  در خصوص ارتباط بین مصرف دارچین و کاهش مرگ و میر است اشاره کرد که مطالعات قبلی اثرات دارویی دارچین بر قند خون ناشتا و فشار خون بالا را نشان داده اند.

پژوهشگر موسسه ملی سرطان ایالات متحده آمریکا درباره علت این تفاوت توضیح داد : نتیجه متفاوت بررسی ما می تواند به دلیل مصرف نسبتاً متوسط دارچین در بین جمعیت مورد مطالعه (30 درصد جمعیت) و یا دوز پایین تر دارچین مصرف شده نسبت به میزان مصرف دارچین  در سایر مطالعات مشابه باشد.

 

تاثیر مصرف ادویه ها بر کاهش مرگ ناشی از سرطان

نویسنده مقاله Turmeric, Pepper, Cinnamon, and Saffron Consumption and Mortality درخصوص تاثیر ادویه های مورد بررسی در این مطالعه  بر کاهش خطر مرگ و میر ناشی از سرطان گفت: در این مطالعه  ارتباط معکوس معناداری بین مصرف زردچوبه ، فلفل ، زعفران و مرگ و میر ناشی از سرطان  مشاهده نشد. این عدم ارتباط معنی دار می تواند به دلیل عدم اثربخشی کافی ناشی از دوزهای کم ادویه های مورد بررسی که عمدتا با اهداف آشپزی بوده، یا تعداد کمتر مرگ و میرهای ناشی از سرطان نسبت به علل دیگر در این دوره از مطالعه کوهورت گلستان باشد.

در مطالعه کوهورت گلستان، از بین 55 هزار و 45  فرد شرکت کننده، 5 هزار و 121 نفر در طول انجام مطالعه فوت کرده اند که از این بین، مرگ  1851 نفر به دلیل بیماری های قلبی عروقی، 1061 نفر بر اثر سرطان و 2209  تن نیز به دلایل دیگر گزارش شده است.

دکتر هاشمیان،  در ادامه توضیحات بالا،  با یادآوری این که خاصیت آنتی اکسیدانی زردچوبه به دلیل کورکومین است  و مقدار دوز کورکومین در کارآزمایی های بالینی انجام شده به منظور بررسی تاثیر آن بر کاهش خطر مرگ ناشی از سرطان، روزانه 100 میلی گرم  و بیشتر از این مقدار بوده است ، همچنین افزود: اثر ضد سرطان زعفران نیز تنها در دوزهای مصرفی بالا تایید شده است ؛ به طوری که طبق مطالعات، تجویز 100 میلی گرم عصاره زعفران به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، باعث کاهش شانس بروز تومور در موش می شود.

 

علت تاثیر ادویه ها در کاهش خطر مرگ و میر

دکتر هاشمیان درباره تاثیر مصرف ادویه جات مورد بررسی گفت : ارتباط مشاهده شده در این مطالعه می تواند به علت اثر آنتی اکسیدانی ادویه جات، افزایش جریان خون و کاهش تجمع پلاکتی باشد. اما باید درنظر داشت بسیاری از ادویه جات در کنار برخی اقلام غذایی مصرف شده اند و ارتباط مشاهده شده می تواند به علت مصرف حبوبات ، آجیل ، ماهی، میوه  و سبزیجات همراه با ادویه جات باشد. بنابراین  نتایج مطالعه ما در باره تاثیر این چهار ادویه در کاهش مرگ باید با احتیاط  تفسیر شوند.

به گفته وی در این مطالعه، تاثیر مصرف ادویه جات مورد بررسی بر کاهش خطر مرگ در زنان بیش از مردان به نظر میرسد و دلیل آن می تواند به علت اطلاعات بیشتر زنان شرکت کننده درباره مقدار ادویه جات مصرفی  در هنگام آشپزی باشد.

انتهای پیام

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
مطالب مشابه