اهمیت تغذیه در پیشگیری از سرطان های دستگاه گوارش

اهمیت تغذیه در پیشگیری از سرطان های دستگاه گوارش

تاریخ انتشار: : ۱۳۹۰/۳/۲۲ ۱۴:۳۴5300 مرتبه خوانده شده
طبق برآورد موسسه تحقیقات بین المللی سرطان حداقل 35% تمام سرطان ها و بیش از نیمی از سرطان های دستگاه گوارش با تغذیه ارتباط دارند. بنابراین تنها با انتخاب مواد غذایی سالم و مفید می توانید به طور چشمگمیر از ابتلا به سرطان پیشگیری کنید. برای اینکار ابتدا لازم است عوامل مختلف رژیم غذایی را که بعنوان تحریک کننده سرطان شناخته شده اند بشناسید و از آن پرهیز کنید.
عوامل غذایی تحریک کننده سرطان
- چربیهای اکسیدشده مانند روغنی که به دفعات برای سرخ کردن استفاده شده اند.
- گوشت قرمز فرآیند شده (مانند سوسیس و کالباس و گوشتهای قرمز دودی و نمک سود شده).
- غذاهایی که به شدت سرخ یا کباب شده و به رنگ قهوه ای تیره درآمده.
- نیتریتها و نیتراتها (نگهدارنده های مواد غذایی که برای ایجاد رنگ صورتی به موادی مانند سوسیس و کالباس اضافه می شود).
- مواد غذایی کپک زده به ویژه سیب زمینی، بادام زمینی و قارچ و جوانه ها.
- آفت کشها و سایر مواد شیمیایی مربوط به کشاورزی.
- رنگ های غذایی مصنوعی به ویژه رنگهای قرمز.
- مصرف زیاد الکل به طور مرتب و نوشیدنیها و غذاهای خیلی داغ.
- چاقی و اضافه وزن نیز یک عامل خطر مهم به شمار می رود که با رژیم غذایی مناسب به راحتی قابل پیشگیری و درمان است.
عوامل غذایی مهار کننده سرطان
- مواد غذایی غنی از فیبر
فیبر به وسیله غذاهایی مثل گندم کامل (سبوس دار) میوه ها، سبزی ها، حبوبات، آجیل و دانه ها تامین می شود.
- سبزیها و میوه های تازه
مصرف سبزیهای با رنگ سبز تیره، نارنجی یا متمایل به زرد، سبزی های خانواده کلم براکلی، کلم دلمه ای، کلم پیچ، گل کلم، چغندر، هویج، مارچوبه، پیاز، سیر و زردچوبه
- مواد غذایی غنی از کلسیم و ویتامین
مصرف فراورده های لبنی کم چرب می تواند خطر بروز سرطان کولون را کاهش دهد.
- ماهی و اسید چرب امگا-3
- ویتامینهای A,C.E اسید فولیک ، ویتامین B12 وسلنیم
تغییراتی که باید در رژیم غذایی خود بدهید
- استفاده بیشتر از میوه و سبزی های تازه
به گونه ای برنامه ریزی کنید که بتونید روزانه حداقل 5 وعده میوه و سبزیجات بخورید، استفاده از مقادیر زیاد میوه و سبزی به صورتی که گرسنگی شما را برطرف کند می تواند به شما در مصرف کمتر غذاهای پرچرب مانند گوشت و پنیر و میان وعده های ناسالم کمک کند.
- استفاده هرچه بیشتر از غلات کامل
بجای نان سفید و تافتون و لواش از نان هایی که از نان آرود کامل گندم تهیه شده اند مثل سنگک و نان سبوس دار استفاده کنید به این ترتیب مقداری از فیبر مورد نیاز روزانه شما تامین می شود همان طور که گفته شد فیبر علاوه برآنکه جز مواد ضد سرطان محسوب می شود از افزایش وزن هم جلوگیری می کند.
- نوشیدن مقادیر کافی آب در روز
روزانه حداقل 6 تا 8 لیوان آب مصرف کنید و مصرف نوشابه های گازدار و آب میوه های شیرین را به حداقل برسانید.
- محدود کردن چربیهای مضر
به طور کلی از غذاهای کم چرب استفاده کنید و از سرخ کردن غذا بپرهیزید. روغن های مایع مانند روغن زیتون، روغن کلزا فاقد کلسترول بوده و در صورتی که این روغن ها تحت تاثیر حرارت زیاد قرار نگیرند برای مصرف مناسب هستند. چربی گوشت و پوست مرغ را قبل از پختن جدا کنید و از فراورده هایی چون کره، خامه و پنیر پرچرب کمتر استفاده نکنید.
- مصرف ماهی دوبار در هفته و استفاده از اسید چرب امگا-3
مصرف ماهی دوبار در هفته را جایگزین مصرف گوشت قرمز نمایید.
- محدود کردن غذاهای شور
از غذاهای شور مثل آجیل، ماهی دودی، پنیر شور، چیبس، کنسرو، ترشی های شور، سوسیس و کالباس پرهیز کنید و سر سفره به غذا، سالاد یا ماست، نمک اضافه نکنید.
- مصرف محدود غداهای آماده کبابی و سرخ کرده شدید
سعی کنید از غذاهای آماده مثل ساندویچ و پیتزا و کنسروهای آماده استفاده نکنید بجای آن از غذاهایی که به روش بخارپز و آب پز و با حرارت کم تهیه شده اند استفاده نمایید.
- کاهش وزن اضافه و ترک سیگار
از آنجائیکه مصرف موادغذایی تحریک کننده سرطان اگر با مصرف سیگار، چاقی و اضافه وزن همراه باشد به طور قویتری ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. برای انتخاب روش مناسب ترک سیگار و کاهش وزن با پزشک خود مشورت کنید.
برچسب‌ها: سرطان   پیشگیری   اهمیت   تغذیه